Ting tar tid og fuglen tar form

Som en fugl fønix dukker den nye konsertsalen frem fra støv og mørke. Etter all rivingen er det godt å se at det bygges. På bildet under ser vi en blid Nattjazzleder Jon Skjerdal og USFs Jon Tvilde på rekognosering i sceneområdet.

Bildet under: Utsikt fra publikumsbalkongen mot scenen. Montering av akustiske plater i taket pågår.                                                                                                                          Bildet under: Noen skal strekke veldig veldig mange og lange kabler. Her er bare litt av det de har å jobbe med.                                                                                                            Bildene under: Så er det tid for panoramabilder. De er tatt med litt overdreven vidvinkel men gir et noenlunde inntrykk av helheten i salen. Første bilde er tatt fra en publikummers ståsted under publikumsbalkongen nederst i salen. Bildet under der igjen er tatt fra venstre side foran scenen.    

Reklame

Snart ferdig med riving – nå skal det bygges

Nå er det lenge siden forrige post i underveisbloggen og mye har skjedd. Først og fremst er alle tidligere rominndelinger og søyler vekk, så nå ser vi tydelig konturene av den store konsertsalen.  De tidligere publikumstoalettene står for fall når Borggården skal utvides for å gi USF et presentabelt vrimleområde og adkomst til de ulike scenene. Mesteparten av rivingsarbeidet er unnagjort og nå er det bygging som gjelder. Lyddempingen er montert i store deler av taket, trapper til rømningsveier er støpt, i Røkeriets nye toalettareal er alle innstallasjonene på plass og den nye publikumsbalkongen er ferdig bygget.

På grunn av arbeidene i søndre del av Borggården er det ikke lenger gjennomgang fra parkeringsplass/tunnellen på sørsiden til Kafé Kippers. Leietakere i huset bruker inngang H til heisen som vanlig.

Bildet under:
Riveroboten er i gang med å hakke løs tegl, flis og støp fra tidligere toaletter. Den svarte døren bak til venstre fører ut til heisgangen. Ikke lett å kjenne seg igjen…
Bildet under:
Her ser vi sceneområdet, og mannen midt på bildet befinner seg omtrentlig der fremre scenekant kommer. Bildet er tatt fra langveggen omtrent midt i salen.

Vi befarer

Fra tid til annen tar vi oss en samlet tur i området, til almenn oppmuntring og begeistring. Her er vi igjen samlet på det som foreløpig har mange navn; balkongen, reposet, galleriet, avsatsen osv. Nå er gulvdekket støpt så nå kan vi vandre frem og tilbake og tenke oss hvor flott det blir å nyte konserter herfra.                                                                         Under: Og når damene med de minste bena skal ut og gå i byggeområdet må det vernesko på. Vernesko i str. 36 er sjelden vare, så her er det lånte sko som gjelder. Det blir riktignok litt klossete gange av det, men sikkerheten kommer først.                             Under: Det var hørbart i gamle dager når det var konsert og høy lyd i Røkeriet. Tross alt var det ikke tilrettelagt med noen akustiske tiltak der, og når vi nå bygger nytt så er lyddemping en viktig del av prosjektet. Bildet under viser et eksempel på at det meste som kan lede lyd blir pakket inn i dempende materiale. Her er en av de nye ståldragerne i taket, foret med betong og deretter med akustiske matter.                                                                      Bildet under: To fine fyrer. Bas Cristoph og prosjektleder Magnus fra Donar har kontroll på opplegget.                        

Utsikt og innsikt

Forvandlingene skjer sakte men sikkert. Nå er det området i 2. etasje som står for tur. Der kommer det et publikumsgalleri ute i Røkeriet-salen, kombinert vip-bar og møterom, dansesal og nye øvingsrom til AKKS. Pa bildet under ser vi at det er laget åpning til den nye trappen mellom 1. og 2. etasje. Den er plassert midt i det gamle øvingsromarealet til AKKS, så her må det forandres litt på plasseringen av rommene. Det er ikke lett å kjenne igjen rommet som har vært fyllt med musikk og unge ambisiøse rockefolk, men brannalarmklokken henger der, like hel, rød og fin!                                                              Bildet under: En noe uvant innsikt fra trappen utenfor jazzøvingsrommet i 2. etasje. Vi ser inn gjennom øvingsrommet, videre gjennom tidligere backstage og dansesal og ut i Røkeriet.                                                                                                                             Og HER er utsikten vi har ventet spent på! Bildet under er tatt fra publikumsgalleriet som bygges bakerst i Røkeriet. Lecaveggen og etasjeskillet vi ser skal rives og bakenfor DER kommer scenen til syne. (Klikk på bildet for å forstørre). Kanskje ikke helt lett å forestille seg akkurat nå – men straks vegg og etasjeskille er revet så kommer vi med nytt bilde.  

Under gateplan kan alt skje

Hovedvannledningen til USF-huset skal skiftes ut og legges om. Besøkende til USF er omdirigert til andre inngangsdører og vi håper at pilene leder dem på rett vei gjennom labyrinten av korridorer.                                                                                                   Nederst i hullet: Mads rørlegger dirigerer.
Og så er det snart tid for lunsj. Byggearbeiderne har innrettet seg fint med egen lunsjgrill!

Det går oppover

Nå er de svære ståldragerne på plass. Bildet under viser taket i den nye konsertsalen, der arbeidet pågår for fullt med å montere. Når det er ferdig, rives gulvet vi ser her. Takhøyden i konsertsalen skal gå over 2 etasjer. Perspektiv fra Inngang C.

Bildene under: I Røkeriet ser vi at takhøyden i deler av lokalet blir senket, og en ny etasje kommer til syne. Her ser vi forskalingene til det som skal bli møterom, ekstragarderobe/artistrom, vip-salong. 

Bilder under: Enda mere oppover – her i den tidligere sjakten mellom yttervegg og fjellveggen kommer det ny rømningsvei fra Røkeriet.

Under: Endelig – her i Borggården ser vi konturene av noen veldig elegante nye toaletter for publikum og kafégjester.

Veldig stort og tungt

Så er tiden kommet da stålet skal på plass. Store dragere i stål skal opp i taket i den nye konsertsalen og pga. sikkerhetstiltak har folk i deler av østfløyen midlertidig flyttet til kontorbrakken. Under: Innlasting krever tid og forsiktighet.                                                   Under: Og slik ser det ut innenfor. En bjelke på plass, en annen på vent.                              Under: Nede i Røkeriet-området er siste skanse falt. Til venstre i bildet ligger nå Evy-rommet i grus; øvingsrommet som det tok svette, tårer og lure triks for å få bygget i 1996, omtrent på den tiden bystyret i Bergen skulle til å vedta at rockemiljøet i byen ikke skulle få tilskudd av noe slag. Men AKKS fikk til slutt betongbunkersen på plass, med god hjelp fra USF. De tre karene på bildet er Sindre Didriksen, Hallvard Nomeland og Jon Tvilde som vilt begeistret begynner å se konturene av sceneområdet i nye Røkeriet. DER er innlastingen, DER er scenekanten og DER er flygelgarasjen!

Rydde litt før påskeferien

Nå er taket på AKKS sine gamle øvingsrom vekk. Taket var gulvet i Bakgården en etasje over, der utallige scenekunstnere har travet frem og tilbake med pausekaffi og røyk, stedet for grilling, soling og andre trivelige aktiviteter i form av bakgårdskonserter og fest. Det kommer et nytt uteområde der, men ikke fullt så stort som før. Nå kjøres alt skrotet ut og lempes i konteinere utenfor. Skal bli pent til påske.                                                       Under: Lecaplank monteres i taket i Røkeriet. Det er høyt – og det trengs mange lecaplanker..                                                                                                                          Under: Hele området som utgjprde gamle Røkeriet, inkludert øvingsrom, lager og backstage er demolisert. Av alle ting, så står AKKS sin oppslagstavle igjen :)               Under: Eh, ja, de fleste av oss på USF har skjønt det nå. At riving pågår.   

Snart gjennom

Nå er to tredeler av gulvdekket i bakgården løst. Bildet under er tatt 5 dager etter bildet med samme motiv i forrige post.                                                                                    Under: Dagligliv på USF for tiden: det dukker stadig opp en mann som skrur, bærer, river  eller måler noe. Her er rørleggeren som har okkupert kjøkkenet til jazzen, cinemateket og biff.

Bakgårdsarbeid

Nå er ganske mye av rivings- og grøftearbeid innvendig i Røkeriet-arealet gjort. Betongarbeidene for grunnplanet på Stallen er ferdig. Fremover nå er det tømmerarbeider på de nye toalettene ytterst i Borggården som skal gjøres, fundamentering i Røkeriet, riving av gulvdekket i bakgården og videre arbeid på Stallen.

Så er turen for riv og røsk kommet til bakgården utenfor Studio USF. Det som er gulv her, er tak på de gamle øvingsrommene. Her skal det bygges på en etasje så gulvet må vekk.
Under: Først kom disse to med riveroboten Brokk.
Under: Så kom denne kule typen med betongskjæreren.
Under: Betongskjæreren skal gå rundt alle kantene og skjære gulvdekket løst fra veggene.   Under: På samme tid – full aktivitet i kontorbrakkene, i god avstand fra hamring og skjæring. 

Mye rør nå

Lenge siden forrige rapport nå. Det har vært mye såkalt «småarbeid» som ikke nødvendigvis er så synlig. Men mye rør er lagt på plass! På bildene over og under ser vi opplegget til det nye toalettanlegget i Røkeriet. Det blir plass til mange, heldigvis. Kapasiteten blir mer enn doblet. Det trengs, med 1000 mennesker innenfor dørene!

Under ser vi den nye baren i Røkeriet, i en veldig tidlig fase. Faktisk ser vi bare grøftene til røropplegget under baren, men med god fantasi…
Under: Utsikt fra et kontorvindu. Action work.
For å få plass til de nye toalettene ute i Borggården måtte vi ta en del av arealet i Visningsrommet. Det blir tilsvarende forskjøvet sånn at arealet for utstillinger og andre kunstarrangementer blir på noenlunde samme størrelse. På bildet under ser vi i retning fra  AKKS-gangen, tvers gjennom Lillian Dahles tidligere verksted og inn til Visningsrommet der taket monteres.

Mye av det som var ute kom inn i 1993

Da kulturhuset åpnet i 1993 var det etter store ombygninger av den gamle fabrikken. Opprinnelig var det en gårdsplass midt inni bygningskomplekset, en borggård. Vi har en liten flik av den opprinnelige gårdsplassen igjen, i dag kalt Borggården, der en kan se de gamle ytterveggene med vindusåpningene der det vises kunst. Cinemateket og Studio USF ble bygget på den øvrige del av gårdsplassen. Bildet under viser det tidligere backstageområdet til Røkeriet i 2. etasje, der det var sminkerom, toaletter og dusj. Av med gipsen, og bak der – en nydelig yttervegg! Den bakerst i bildet, med profil.

Under: Og sånn var det den gangen.

Under: Overalt i området er det sprayet kryptiske tegn og tall på vegger, tak og gulv. Og HER tok vi taggerne på fersken – en mørk og iskald ettermiddag i grenselandet mellom gamle øvingsrom 1 og 2, eller venstrerommet og høyrerommet, alt ettersom.

Neida, det er avmerking av akser og avstander, nøye pekt ut av byggetaggsjef Christoph.

Under: Drømmer og håp finnes også i byggebransjen…

Noen som kjenner seg igjen?

Et litt klumpete sammensatt vidvinkelbilde, men likevel – når alskens lettvegger og lecavegger er vekke ser vi hvordan det en gang var på innsiden av denne gamle sardinfabrikken. Bildet er fra inngang C og vi ser fra venstre det tildligere keramikkverkstedet til Bjørg Hougen, deretter Irene Nygårdsviks Spekulatoriekontor, døråpningen midt på fører inn til USF administrasjonens tidligere kontor, og til høyre i bildet ser vi området der det var hhv. kjøkken og øltankrom for Hansa.

Grave, rive, flytte – slik går nu dagan

Der er ikke lenge før Borggården kan åpne igjen, men toalettene trenger litt mer tid. Som alle ser av bildet under, er det et stykke igjen til universell utforming akkurat her.

 

… men det jobbes med saken. Trangt riktignok, men når én går i dybden kan andre passere.
Og her under: Hole in the Wall og et veldig uvant perspektiv. Fra AKKS sitt øvingsrom og ut gjennom storebaren i Røkeriet.